maandag 30 april 2012

Gappohytta

Een paar honderd meter van de Zweedse grens ligt de Gappohytta; onderdeel van het netwerk van hutten van de Noorse toeristenvereniging. Wij maken regelmatig dankbaar gebruik van deze  hutten als doel voor meerdaagse tochten. De Gappohytta ligt op 700 meter hoogte, 12 kilometer vanaf het einde van de weg in Signaldalen (twee uur rijden vanaf Tromsø). Eind april ligt er nog precies genoeg sneeuw om er op ski's te komen. Gisterochtend vertrokken we onder een bewolkte hemel, voor misschien wel onze laatste skitocht van dit seizoen.

Onderweg in Signaldalen

Bij de parkeerplaats stond een grote groep jonge meiden klaar om een hondensledetocht te maken. Hun doel lag nog een hut noorderlijker, Golda (bij het drielandenpunt van Zweden, Noorwegen en Finland), net iets te ver voor ons op ski's.Flink bewolkt, en een graad of 5 boven nul.

Tot nu toe hebben we nog nooit een hut hoeven delen. Dit keer was dat anders. De kachel brandde en er was al water uit de rivier gehaald. Het Noorse echtpaar dat een uurtje eerder was aangekomen leek het niet erg te vinden dat hun rust verstoord werd. Het werd een gezellige avond, met veel gesprekken over mooie tochten die we al gedaan hebben, en die nog op de verlanglijst staan. Vanochtend ontbeten we samen aan de grote tafel en gingen na het opruimen van de hut weer onze eigen weg.

De prachtig gelegen Gappohytta

Aanvullen van de houtvoorraad

Drogende kleding boven de kachel in de hut

De terugweg