zondag 27 januari 2013

Lille Blåmannen

De afgelopen week zijn er bakken met sneeuw gevallen. Dat zorgt voor goede ski-condities, maar niet zelden ook voor een verhoogd lawine-risico. Een gevaarlijke combinatie. Gisteren was het risico op lawines weer enigszins gedaald, maar als het op skiën aan komt, zijn we erg voorzichtig. We besloten een topptur te maken naar Lille Blåmannen. Dit is één van de veiligste bergen in de omgeving door zijn lichte hellingsgraad. Toen we rond 9.45 uur aankwamen, stonden er al ruim dertig andere auto's onderaan deze berg geparkeerd.

Uitzicht richting Kaldfjord onderweg naar de top

Lille Blåmannen staat naast veilige berg ook bekend als 'eenvoudige berg' onder de Noren. Ik vond het toch een heftige klim omhoog (voor Erik viel dat overigens reuze mee). Stilstaan om uit te rusten was niet comfortabel in de ijzige kou. Op ongeveer 800 meter hoogte zal het -15 graden zijn geweest. Met de wind erbij lag de gevoelstemperatuur nog wat lager. Elke handeling (een droge laag thermisch ondergoed aan doen op de top) moet dan heel nauwkeurig worden uitgevoerd. Uiteindelijk was het met zes lagen kleding goed vol te houden en konden we rustig nog wat eten, drinken en foto's maken. De zon liet zich helaas niet zien dit keer.


Uitzicht vanaf Lille Blåmannen

Steile pieken van Kvaløya

Na 20 minuten op de top was de beloning groot: 800 hoogtemeters afdalen door diepe, verse, poedersneeuw, waarin je je eigen sporen kan maken. Het was het afzien meer dan waard.