donderdag 24 oktober 2013

IJsland

Twee weken geleden was ik voor m'n werk op IJsland. Ik moest eerst een paar dagen in Akureyri zijn, wat in het noorden van IJsland ligt. Akureyri is met z'n 17.000 inwoners de tweede stad van IJsland. Een leuke plaats, zelfs met universiteit, gelegen op een prachtige plek. Mijn hotel lag 500 meter vanaf het plaatselijke buitenzwembad (inclusief hot-pots en stoombad), dat het gehele jaar door van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat geopend is en waar de entreeprijs 3 euro is. Aan warm water is geen gebrek in IJsland.

 Idyllisch uitzicht vanaf het conferentiecentrum in Akureyri

Herfst in Akureyri

Na vier dagen in Akureyri vloog ik terug naar Reykjavik. Ik had twee dagen vrij voordat ik nog iets voor m'n werk te doen had in Reykjavik en besloot de meest toeristische attracties bij langs te gaan: een middag naar de Blue Lagoon en een Golden Circle tour.

Het middagje in de Blue Lagoon was heerlijk en het was er tegen mijn verwachting in vrij rustig. In feite is de Blue Lagoon niet meer dan een meertje dat midden in een lavaveld ligt en z'n warmte verkrijgt via een geothermische elektriciteitscentrale. Het is natuurlijk flink gecommercialiseerd, maar de luxe rondom het meertje kon ik op dat moment wel erg waarderen :-).

Blue Lagoon

Voor de Golden Circle tour besloot ik mee te gaan met een georganiseerde rondreis. Het is een rit van ongeveer 300 kilometer vanuit Reykjavik het binnenland in, langs geisers, watervallen en Thingvellir nationaal park. In het Thingvellir nationale park kwam meer dan 1000 jaar geleden het eerste parlement bijeen. Het park is ook de plek waar de geologische grens tussen Noord-Amerika en Europa loopt en waar je duidelijke scheuren in het landschap ziet door het uiteendreven van de twee continentale platen.

Eenmaal in IJsland moet je natuurlijk de geisers gezien hebben. Gelukkig kregen we ruim de tijd om rond te kijken bij Geysir en Strokkur, die vlak naast elkaar liggen. Strokkur is op dit moment de meest actieve geiser en heeft gemiddeld elke 7 minuten een uitbarsting. In de eerste twintig minuten dat ik naar Strokkur's kokende water stond te kijken, was ik getuige van vijf of zes uitbarstingen, dus ik had geluk. Daarna nam het weer af.

Strokkur

Geysir 


Op het punt dat we het verst het binnenland ingereden waren, stopten we bij Gullfoss, een prachtige waterval. Hier wemelde het van de toeristen, wat een beetje afdeed aan de charme van de plek. Maar mooi was het zeker.

Na in totaal 7,5 uur onderweg te zijn geweest, werd ik weer afgezet bij m'n hotel. Heel comfortabel. Nu ik de hoogtepunten heb gezien, lijkt het me geweldig om terug te gaan naar IJsland, samen met Erik, een auto te huren en de rest van dit bijzondere land te ontdekken.

Tegen een volgende conferentie op IJsland zal ik ook geen nee zeggen; ik kan me bijna geen betere plek bedenken.

Harpa; cultureel- en conferentiecentrum in Reykjavik