zondag 2 maart 2014

Verwarde winter

Bijna vier maanden sinds de vorige update. Het is maart en de tijd vliegt, maar ik zal bij deze nieuw leven in de blog blazen. De mørketid is alweer een poos voorbij, een ijskoude januarimaand en een heel milde februari zijn achter de rug. Er ligt weinig sneeuw in en rondom Tromsø. Ook hier is de winter van slag. Hoewel we nog twee maanden met sneeuw verwachten, zagen we dit weekend de eerste knoppen in de bomen verschijnen.

Vanochtend zwaaiden we mijn ouders uit, nadat ze tien dagen bij ons op bezoek waren geweest. Dit keer maakten we geen zware wandelingen naar bergtoppen, maar gewoon rustige tochtjes over het eiland, bij Tønsvik en rondom Fløya. Normaal gesproken gaan we met Bert en Leni vaak sneeuwschoen-wandelen in de winter. Dit keer bleven de sneeuwschoenen de hele week in de kast liggen. Het laagje sneeuw dat hier op dit moment ligt is zo dun, hard en ijzig, dat sneeuwschoenen nergens voor nodig zijn. Volgende keer beter.  Het waren tien heel ontspannen dagen en het gebrek aan sneeuw kon de pret niet drukken.

Op één van de eerste dagen namen we de kabelbaan omhoog om richting Fløya te wandelen. Het leek een windstille dag. Eenmaal aangekomen woedde er een lichte storm op de berg. De gevoelstemperatuur lag waarschijnlijk rond -15 en we hielden het niet langer dan 20 minuten uit om foto´s te maken. Daarna konden we vanachter glas van het uitzicht genieten in het fjellheisen café, met warme chocolademelk en een verse wafel om op te warmen.

(Tip: als je dit op de website bekijkt, kun je op de foto's klikken voor vergrotingen).
Vorige week zondag maakten we een wandeling in Tønsvikdalen. Je loopt daar over een langlaufløype langs een diepe, brede rivierbedding. Dit is in de zomer en winter een prachtige plek voor een kort uitstapje dichtbij Tromsø.
Gisteren (zaterdag) gingen we nogmaals met de kabelbaan omhoog. Dit keer waaide het stukken minder. Na een paar grijze dagen met af en toe een regenbui, was het heerlijk om weer in de zon te lopen in dit prachtige licht. Het was fijn om Bert en Leni´s vakantie met zo´n mooie middag af te sluiten. Om het helemaal af te maken, speelden we ´s avonds na de rendierstoofpot nog een spelletje kolonisten. In het eindklassement na tien dagen stond Leni met stip op nummer 1. Dat is vermeldenswaardig - goed gedaan!  ;-)