zaterdag 26 april 2014

Gastlogboek: Sjef, 22 april 2014

Graviditet og fødsel
Ben uitgenodigd om deze keer als gast in het weblog van Erik en Maaike te schrijven. Lieve lezer, daar ga ik graag gebruik van maken, en ik wil nu al wel verklappen dat mijn grootste hoogtepunt van deze week in Tromsø het meemaken van Maaike’s zwangerschap is. Daar willen we toch allemaal gewoon meer van weten! Na al die prachtige beschrijvingen op hun weblog van trektochten gemaakt door dit stel door ongelooflijk mooie landschappen rond Tromsø, met al die adembenemende foto’s van bergen en sneeuwrijke panorama’s, willen we toch weten hoe dit lieve stel nu deze revolutie in hun leven beleeft?

Nou, ik kan hier lang en kort over schrijven (het gastenlog moet wel kort zijn, verzekert Maaike me) het gaat geweldig goed. Het is erg fijn en geruststellend om Maaike heel gezond en met een pracht buik te zien en de trotse zorgzame Erik die al dat moois mag meemaken en beleven. Maaike verzekert mij dat de baby elke dag heel duidelijk reageert op de stem van Erik. Kijk, dat zijn nu van die weetjes, die horen we graag.

En de babykamer zult u vragen, nou die ziet er al aardig bewoonbaar uit voor de nieuwe wereldburgeres, er staan al twee bedjes in, een babyledikantje en een peuterbedje, plus een mooie houten en praktisch commode. Op de schappen al stapels babykleertjes, de een nog schattiger dan de ander en zelfs al waterdichte en goed afsluitbare sneeuwpakjes. Ook hier in het hoge Noorden bestaat er gelukkig dat zorgzame systeem om de aanstaande ouders te overstelpen met allerlei soorten kleertjes.

Wat voor mij ook heerlijk is om het overleg over allerlei praktische zaken m.b.t. de babykamer mee te mogen maken. We mogen gerust zijn, dit stel gaat hun kinderproject voortreffelijk starten. We kunnen allemaal alleen nog maar duimen, en sommigen onder ons zullen een kaarsje opsteken, voor een voorspoedig verlopen van de laatste weken en de fødsel, voor mij een onbekend Noors woord, het betekent bevalling (spreek uit fudsel; leuk woord hè).

Overige hoogtepunten

Wat is de woning van Erik en Maaike toch een baken van rust, stijlvol en prettig sober ingericht. Het biedt bovenop de heuvel liggend een adembenemend mooi panoramisch uitzicht over de oostelijke fjord van het Tromsø eiland. Elke dag door weersveranderingen weer andere vergezichten.

Mijn leven is hier een stuk rustiger, ik word opgenomen in een weldadige rust. Geen papieren krant, geen verslavend TV nieuws om 20.00 uur ’s avonds om maar iets te noemen, alleen dat al maakt een mens rustiger. Uiteraard word ik hier verwend met verrukkelijke voedzame en gezonde maaltijden, hier boven de Poolcirkel ontbreekt het echt aan niks. Elke dag twee keer gewandeld. Deze reis heb ik me grotendeels beperkt tot wandelingen in de directe omgeving van het huis. Tromsø stad ligt voor een groot deel op een eiland waarvan een flink deel gereserveerd is voor natuur. Flink golvend terrein naar Nederlandse begrippen, met open bos, voornamelijk berkenbomen, en enkele meertjes. Flink wat sneeuw nog overal waarin een aantal langlaufløypes zijn uitgezet. Het is verrukkelijk om zo uit je huis de vrije natuur in te kunnen wandelen. Super gezonde lucht, zo van de Atlantische oceaan, geen vervuilende industrieën.Op eerste Paasdag een korte maar intensieve wandeling gemaakt boven de Fjellheisen, de bergkabelbaan die je naar een fantastisch, panoramisch uitzichtpunt brengt. Van daaruit nog een 200 meter verder naar boven gelopen. Een steile helling, die goed te doen is maar nu als één witte besneeuwde helling voor je ligt. Op een paar stukken na met een wat ijzige toplaag was het prima te doen. De wind op die hoogte is een stuk sterker, maar op deze zonnige dag goed te doen.


Heb hier allerlei weertypes meegemaakt. Ook hier is de lente vroeger begonnen, bomen en struiken hebben al knoppen, waar de reeds aangekomen trekvogels zich aan te goed doen (zag o.a. groenlingen en goudvinken). Maar het echte lente en zomerseizoen moet nog beginnen. Het weer bestaat uit dagen met zonnige periodes en dooi maar ook dagen met heftige winterse buien, sneeuw en korrelhagel. Een dag meegemaakt met sprookjesachtige wit besneeuwde bomen nadat er ‘s nachts een pak verse sneeuw was gevallen. Wat een verschil met de dag er na! De sneeuw weg en de bomen steken als zwarte bezems af tegen de hemel.


Op goede vrijdag in de eenvoudige houten Domkerk in het centrum het voorlezen van een verkorte versie van het passieverhaal meegemaakt. Delen uit de Bach Mattheus Passie wordt verteld en omlijst door veel orgelspel. Ontroerend mooi o.a. fantasie en fuga c mineur van Bach (BWV 546). De openingstoccata met alle registers open met voelbare donker zware bassen. De fuga een kunstig weefsel van stemmen. Het geheel is van grote schoonheid. Jammer dat zo weinig mensen op deze pracht muzikale uitvoering afkomen, want de Koreaanse organiste speelt de sterren van de hemel.

Lieve lezer, ik laat het bij deze paar impressies van deze heerlijke week, ik kijk uit naar de volgende reis in juli of augustus om de nieuwe baby te bewonderen.

Sjef.