dinsdag 7 oktober 2014

Een lang weekend in Oslo

Om met de kerst naar Nederland te kunnen, hebben we een paspoort nodig voor Hedda. Die moest natuurlijk aangevraagd worden en de enige plek waar dat kan is op de Nederlandse ambassade in Oslo. Deze vereist dat de persoon voor wie het paspoort is zelf aanwezig is, ook als het om een baby gaat. We besloten van de nood een deugd te maken en met z'n drieën een lang weekend naar Oslo te gaan.

Donderdagochtend namen we het vliegtuig vanuit Tromsø. Na een goede en rustige vlucht (Hedda was heel ontspannen) en een korte treinreis naar Oslo centrum, checkten we midden op de middag in in ons hotel. Na een uurtje rust op de hotelkamer stond de eerste afspraak op de agenda: pasfoto's maken. Toen die klus geklaard was, liepen we nog even langs het water. Erik had wat voorwerk gedaan en een goede toko gevonden, die we aandeden alvorens we met lekkere quiches, salades en soep terug liepen naar het hotel. 


Majorstuen skole

De volgende ochtend stond de afspraak met de ambassade op de agenda. De aanvraag was in tien minuten voltooid, dus we hadden alle tijd om naar het Vigelandspark te wandelen via de mooie wijk Majorstuen. Het Vigelandspark is een groot beeldenpark met meer dan 200 bronzen, granieten en smeedijzeren sculpturen van dezelfde artiest (Gustav Vigeland). Waarschijnlijk zagen we het park op z'n mooist, zo midden in de herfst.


MonolittenZaterdag begon de dag met regen. Toch wilden we er heel graag op uit. Via een actieve blogster uit Oslo had ik tips gekregen voor "baby-vriendelijke" wandelingen in Oslo's Nordmarka, het grote natuurgebied ten noorden van Oslo. We hadden verschillende mogelijkheden voor wandelingen rondom mooie meren en naar hutten. Rond 13.00 uur veranderden de pijpenstelen in miezerige regen en besloten we de metro te nemen naar Sognsvann, dat aan het einde van een metrolijn ligt en in 20 minuten vanuit het centrum te bereiken is.

in de metro

De rest van de middag bleef het droog. We liepen langs Sognsvann, een meer dat omgeven was door bos in prachtige herfstkleuren. Het doel was Ullevålseter, een 6 kilometer verder gelegen hut. Na een wandeling langs meertjes en door bos, bereikten we de hoger gelegen hut. We zaten er een half uurtje om wat te eten en om Hedda te voeden, voordat we begonnen aan de terugweg.


Ullevålseter
Terug bij het hotel was het vrij snel bedtijd voor Hedda, die moe was en als een blok in slaap viel. Erik zorgde voor ons avondeten en haalde falafel bij Oslo's beste falafel-tent, die we op vrijdag hadden ontdekt. We waren blij: terwijl Hedda lag te slapen genoten we van de superlekkere falafel met humus-saus bij gedimd licht en zeiden fluisterend dat we nog wel vijf dagen zouden willen blijven ;-) .