zondag 19 oktober 2014

Gastblog van Bert en Leni: 9-19 oktober

Herfstvakantie in Nederland. Tijd om naar Tromsø af te reizen. In het verleden hadden wij wel eens onze bedenkingen om in oktober in noord Noorwegen te willen zijn. Nu Hedda daar op ons wacht, hoeven we niet meer na te denken. De tickets waren in juli al geboekt.

We worden op vrijdagmorgen wakker van geluidjes die we de laatste weken alleen via Facetime hadden gehoord. Heerlijk om er weer echt bij te zijn. Hedda is natuurlijk geweldig gegroeid. Het is een heerlijke meid. Na een ochtend is ze weer aan ons gewend. We verbazen ons om wat ze al kan en doet. Ook al zou het een dikke week regenen, dan zou dat niet erg zijn. Wij gaan ons wel vermaken.

Maar het regent niet: de eerste drie dagen schijnt de zon volop, is het bijna windstil en de temperatuur is rond nul graden. Heerlijk wandelweer. Met Hedda in de kinderwagen zien we geheel noord Tromsø opnieuw. Maar we beklimmen ook Varden, het hoogste punt van het eiland, hier bijna in de achtertuin. Hedda zit bij Maaike in de draagzak. Ook gaan we met de fjellheis naar boven. Heerlijk rondstruinen onder Fløya en genieten van het intens bruine landschap en het heerlijke weer.


Bovenop Varden


Boven en onder: rondstruinen rondom Fløya 


Hedda lekker ingepakt in de draagzak

Op maandag verandert het weer. Meer wind, weinig zon en wat regen. Hoogtepunt van de dag is de laatste babyzwemles van Hedda. Ik mag mee het water in en dat is de enige plek om het echt mee te kunnen beleven. Na afloop krijgt Hedda haar eerste zwemdiploma. Deze week begint ze aan de volgende serie lessen.

In de nacht van 13 op14 oktober is de winter hier echt begonnen. Boven de 400 meter ligt sneeuw. Daaronder  is het overal spekglad. Goed dat de winterbanden al onder de auto zitten. Zonder spikes komen wij als voetganger nergens. In de loop van de avond zien we het mooiste noorderlicht dat we ooit hebben meegemaakt. We hoeven er niet voor op stap. Gewoon vanaf het eigen balkon. We hebben geen bewijsmateriaal. Het was kort en heftig. Geen tijd op te prutsen met statief en camera. Gewoon kijken, zolang het duurt.

Uitzicht vanaf Fløya

De volgende dagen vermaken we ons met diverse wandelingen: een mooie wandeling over de lysløype op zuidelijk Tromsøya en één naar het centrum. Hedda slaapt heerlijk in de wagen. We trakteren ons op koffie en taart bij Aune op Hedda’s vier-maanden verjaardag. Hedda vindt het gezellig en kijkt rustig rond.

Hedda is precies 4 maanden oud op 16 oktober, dus koffie en taart bij Aune na een fijne wandeling naar de stad

De laatste vrijdag is een typische grijze, natte herfstdag. Toch mooi dat het niet de hele week zo is geweest. Behalve bovenstaande activiteiten is zo’n vakantie natuurlijk uitstekend geschikt om naar keuze te winkelen, Hedda te fotograferen, hard te lopen of te lezen.


Boven en onder: aan het einde van de middag op Telegrafbukta, na een wandeling over de lysløype op zuidelijk Tromsøya