dinsdag 5 april 2011

Lyngen

[met foto's van Aafke, Erik, Bert en mezelf...]

Zondagochtend (de 27e) reden we met twee volle auto's richting Lyngen. We hadden twee huisjes gereserveerd in Svensby. Dat ligt op een uurtje rijden en 20 minuten varen van Tromsø, en is normaal gesproken gemakkelijk bereikbaar. Dit keer was Svensby wat lastiger bereikbaar, want de weg naar de pont was afgesloten wegens lawinegevaar. Het had de voorgaande dagen hevig gesneeuwd, en het dorpje bij de pont was zelfs geevacueerd. Maar gelukkig kun je ook in Svensby komen via het vaste land. Dat is 100 kilometer omrijden, ruim 2,5 uur extra. Maar dat was niet erg, want het was een prachtige dag, en aan de andere kant van het gebergte was het mooi weer.

Op de eerste avond werden we, na een saunabezoek, verrast door het Noorderlicht. Het was niet heel veel, maar wel mooi (en er is dit jaar sowieso weinig Noorderlicht geweest).

Noorderlicht boven ons huisje (de achterste) in Svensby

De volgende ochtend besloten Bert, Leni, Erik (Knol), Aafke en ik om een tocht over een bevroren meer te maken, door de ongerepte sneeuw. Een tip van Erik, die het Jaegervatnet al eerder was overgestoken


uitzicht tijdens de tocht; de wolken trokken langzaam weg rondom deze toppen...


Even tot rust komen op een soort van zelfgemaakt bankje (die ultra-lichtgewicht schep, bestaande uit twee delen - handig voor in de rugzak - , had ik cadeau gekregen van m'n collega's :-)

De volgende dag besloten we om naar de Trollhytta te gaan. Leni en Aafke op sneeuwschoenen; en Bert (!), Sjef (!) Erik en ik op ski's. Erik en Debby gingen een stuk rijden naar de noordpunt van Lyngen, ook een prachtige tocht.

Voor we het wisten was Sjef al ver voor ons uit op z'n ski's; hij had de dag ervoor les gehad van Erik. De rest wachtte geduldig op Bert, die zijn lessen van twee jaar geleden leek te zijn vergeten. Tot op een afstand van 900 meter voor de hut hield hij moedig vol. De rest was al aangekomen en Sjef had gezorgd voor een vuurtje en verse thee. Bert besloot dat het genoeg was geweest en ging lopend terug naar Svensby. Door diepe sneeuw en met de ski's in de handen.Ik ging even hoi zeggen en een kopje van Sjef z'n thee drinken, en maakte gauw aanstalten om Bert in te halen op de terugweg. Dat lukte, en terug in Svensby besloten we nog een poging te wagen. Ditmaal op sneeuwschoenen, en dat ging als een speer.

Erik besloot bij terugkomst de tocht over het meer nogmaals te maken, die wij de dag ervoor hadden gemaakt. Leni, Debby, Aafke en Sjef speelden een potje kolonisten op z'n Noors (dat is onze gratis taalcursus voor gasten). En Debby zorgde voor heerlijke soepmaaltijden. 

Het waren twee prachtige dagen!


De Trollhytta
Erik en Sjef bij de hut
Sjef begint aan de terugweg....