maandag 12 augustus 2013

Njunnás

Lyngen is één van de spectaculaire berggebieden rondom Tromsø waar we vaak met bezoek naar toe gaan. Ook met mijn ouders hebben we vele weekenden doorgebracht in Svensby, op het noordelijk gedeelte van het schiereiland. Het zuidelijk gedeelte hebben we tot nu toe grotendeels laten liggen, tot vrijdag, toen we met z'n allen klaar waren voor een nieuw uitzicht.

We kozen een flinke heuvel bij Lakselvbukt uit om te beklimmen: Njunnás, 474 meter hoog (en daarmee net geen echte berg). De beklimming naar 474 meter hoogte had de allure van een echte berg. Het pad ging behoorlijk steil omhoog door een glibberig bos, en vlak onder de top moesten we bijna klauterend de laatste hoogtemeters afleggen.
Het uitzicht als beloning was prachtig, ook al lag Jiehkkevarri, de hoogste berg van Troms (1834 meter) naast ons in de wolken.

Uitzicht op Lyngen in noordelijke richting

Richting Balsfjord

Het was iets aan de frisse kant voor een zomertocht, maar we vonden een mooie beschutte plek om een broodje te eten en de handschoenen en mutsen tevoorschijn te toveren, om daarna nog rustig rond te lopen en foto's te maken. De zon brak zelfs nog tien minuutjes door de wolken heen.