woensdag 14 augustus 2013

Kalvebakken - Bønntuva - Fjellheisen

Na de tochten van afgelopen week ontdekten we zondag een prachtig dal vlakbij Tromsø. Om een mooie traditie in stand te houden, volgt hieronder een bijdrage van Bert en Leni over het laatste weekend van deze gezellige, productieve, en ook nog sportieve vakantie:

Zoals je hebt kunnen lezen hebben we een mooie vakantieweek achter de rug. Afgelopen zaterdag maakten we weer eens mee dat wandelen bij mooi weer ook heerlijk is. We hadden de Fjellheisen genomen om even naar Fløya te gaan. Lekker slenteren, alle tijd om te fotograferen en om rond te kijken en vooral niet door hoeven te lopen omdat stil staan te koud is.

 Tromsø vanaf Fløya


Mooie weerspiegelingen in de meertjes rondom Fløya

Op zondag is het nog mooier weer. Strakblauw, windstil en wel 14 graden. Tijd voor een rustige, mooie tocht. Erik zet ons af bij Kalvebakken, dat ligt 25 kilometer over de E8 richting Ramfjord. De weg gaat met een grote boog.

Startpunt bij Kalvebakken bru


Het plan is om binnendoor over de bergen terug te gaan naar de Fjellheisen boven Tromsø. Een tocht van zo'n twaalf kilometer met het hoogste punt (Bønntuva) op 776 m.

Na een stevige, korte klim komen we in een prachtig licht stijgend dal met veel groen en een riviertje dat meandert, in een heerlijk zwemwater verandert of met prachtige watervallen door de rotsen snijdt.Op de achtergrond altijd de bekende silhouetten van de hogere toppen. In bijna slentertempo gaan we langzaam omhoog en met enige tegenzin dit dal uit.

Boven 500 meter verandert het landschap in een meer bekend type: glooiend en alleen heel lage begroeiing. Maar wel met prachtige uitzichten op de wateren rondom ons.
Op Bønntuva (dichtbij Fjellheisen, maar er nog nooit geweest!) zie je de bekende omgeving in een net iets ander perspectief. Op de afdaling tot 400 meter komen we rond Fløya half Tromsø tegen. Toch hebben wij het mooiste dal in de omgeving voor ons alleen gehad.


 Uitzicht op Hamperokken vanaf Bønntuva

Tromsdalstinden

De route van Kalvebakken via Bønntuva en Fløya naar Fjellheisen