dinsdag 2 september 2014

Jamnfjellet

Zondag begon onze dag met ontbijt en koffie op het balkon, in het zonnetje, met uitzicht op de wegtrekkende zeemist en met een slapende Hedda naast ons. Een heerlijke ochtend. Het was een graad of 11, zonnig en windstil, net als vorig weekend. Na Hedda's ochtendslaapje reden we naar Finnvikdalen om daar wat rond te lopen, onder meer naar Jamnfjellet. Het was heerlijk om weer in een iets hoger gelegen, open berglandschap te lopen. We zijn blij dat Hedda het zo fijn vindt in de draagzak en kijken uit naar meer van dit soort leuke tochtjes de komende tijd.Op de plek waar we pauzeerden, kon Hedda zich heerlijk uitstrekken op het zachte mos, voor ze weer verder sliep in de draagzak.

Mijn vrije leven met Hedda bevalt me uitstekend. De dagen vliegen voorbij, vaak met een leuk uitstapje tussendoor. We zijn zelfs al begonnen met babyzwemmen met z'n drie├źn (vanzelfsprekend begeleid, in een groepje met ongeveer 12 baby's en 12 paar ouders), wat ontzettend leuk is. Dit gespartel in het zwembad staat de komende tijd iedere maandagmiddag op het programma.

Zoals ik laatst liet weten, ben ik vrij tot ruim in 2015. Ik kreeg van verschillende mensen de vraag of dit normaal is in Noorwegen, of dat ik extra verlof heb opgenomen. Het is normaal. En dat is nog niet alles: als mijn periode van ruim acht maanden verlof er op zit, krijgt Erik ook nog drie maanden vrij om samen met Hedda te zijn. Het is hier de regel dat je in totaal 49 weken verlof deelt, waarbij zowel de moeder als vader een minimum aantal weken moet opnemen en je de resterende weken naar eigen wens mag verdelen. Het is een grote luxe. Die Noren hebben het goed voor elkaar (en wij dus ook).