donderdag 28 maart 2013

Gastblog - Varden

Mijn ouders zijn op bezoek en daarom kan ik voor de verandering en met grote vreugde een gastblog met jullie delen, geschreven door Bert:

Van de winter in Nederland naar de winter in Noorwegen
Op 27 maart vlogen Leni en ik naar Tromsø. Påske vieren, een aantal wandelingen maken en natuurlijk ons Noors oefenen. Het is hier nog echt winter. Wat een ladingen sneeuw zijn hier gevallen en vallen nog steeds. 
Op donderdag gaan we eerst maar eens kijken of we nog vooruit kunnen komen op onze sneeuwschoenen. Dat doen we in de achtertuin van Erik en Maaike. Dat komt mooi uit, want de hoogste top is Varden en deze hoort bij de ti-på-toppen 2013. De Noren moeten meer bewegen en daarvoor heeft men een bergwandelingencircuit in het leven geroepen. Wij willen onze prestatie van 2012 verbeteren en dat kan makkelijk als je in maart al met een paar wintertoppen start. Kortom, een prachtwandeling om op gang te komen. 
De tocht is niet lang, maar de vracht sneeuw en de sneeuwbuien maken het toch een leuke onderneming. Bovenop zijn mooie uitzichten ons deel.

Het smerige moeras dat ons in de zomer altijd zoveel ellende bezorgt in de vorm van kletspoten of gedwongen omlopen stelt nu niets voor. Wij lopen zo lang mogelijk over de besneeuwde ijsvlakte om het moeras te laten merken wie nu de baas is. 

Als we op de lysløype aankomen (het verlichte langlaufspoor over het eiland) schamen wij ons niet voor onze sneeuwschoenen. Bijna niemand kent ons hier.