dinsdag 2 april 2013

Vannøya

Wegens groot succes geprolongeerd: gastblog II van Bert:

Maaike en Erik hebben voor het paasweekeinde een huisje gereserveerd op Vannøya. Vannøya bereik je door over Kvaløya naar Hansnes op Ringvassøya te rijden. Dit is een rit van 60 km langs de kust van beide eilanden over een ijsbaan met sneeuwwanden. In Hansnes neem je de pont om naar Vannøya te gaan. Ondertussen passeer je varend de 70ste breedtegraad.


Naderende sneeuwbuien, onderweg op Vannøya

Vannøya is meer dan 200 vierkante kilometer groot en telt minder dan duizend inwoners. Minder dan vijf per vierkante kilometer. Noorwegen zelf zit op zo'n vijftien. Lekker rustig dus. Die bijna duizend mensen leven van visserij, schapen, varkens en rendieren. De visserij, schapen en rendieren hebben we gezien. De diverse gehuchten liggen verspreid langs de kust. Landinwaarts vind je moerassen en heuvels, oplopend tot een enkele berg van ruim 1000 meter.

Wij komen terecht in Burøysund, een vissersdorp aan de noordkant. We zitten in een rorbu, een tijdelijk onderkomen voor 'gastvissers'. De hut staat op de kade, boven het water. Mooi uitzicht en kwakende eendjes onder de slaapkamer.


Het haventje van Burøysund, vlakbij onze rorbu

Op zondag steken we op de smalste en laagste plek het eiland over. We klimmen naar 220 meter voor een prachtig uitzicht naar beide kanten.


Lunchpauze op de topOp maandag rijden we naar de oostkant van het eiland. Door de sterke en gure wind moeten we wat improviseren. Onze geplande wandeling in de buurt van Noorwegens modernste windmolenpark is niet te doen. Die plek lijkt dus goed gekozen voor windmolens.
We wijken uit naar Kristoffervalen. Daar hebben we vorig jaar al eens een tocht gedaan. In heerlijk weer volgen we een stuk van de kustlijn in noordelijke richting. 

Eén van al die rendieren neemt ruim de tijd om voor ons te poseren.


Als we teruggaan slaat het weer plotseling om. Ons ferme spoor van vier paar sneeuwschoenen is bijna verdwenen en we moeten pal tegen de wind in.  Gelukkig is het niet te ver. Het blijft leuk, maar het is wel een demonstratie en waarschuwing van de snel wisselende omstandigheden.
Tip: Je kunt op de foto's klikken voor vergrotingen (als je dit vanaf de website bekijkt).


A: Vannøya, Burøysund