zaterdag 6 april 2013

Rundfjellet


Voorlopig de laatste gastbijdrage van Bert:


Rundfjellet donderdag 4 april

Vandaag willen we weer een Ti på Topp wandeling maken. Gisteren is de tocht naar Krokvatnet (370 m) goed bevallen. Er zijn 5 winterwandelingen, maar door lawinegevaar kan je niet overal terecht. Door de ladingen sneeuw die hier zijn gevallen en door de huidige weersomstandigheden is het op veel plekken onveilig. Hele gebieden zijn afgesloten.


Een volledig wit landschap tijdens de wandeling naar KrokvatnetRundfjellet is de enige keus (als je Kjølen niet meetelt, omdat we hem op dit moment te hoog vinden). Wij hebben deze heuvel (470 m) met uitizcht over Tromsø vorig zomer ook beklommen en hij is beslist de moeite waard. Het winterspoor benadert de top van een andere kant, dus eigenlijk zal het een heel andere wandeling moeten zijn. De weersverwachting is goed en als we de auto parkeren hangt hier en daar nog bewolking, maar deze lost gauw op. Het eerste deel van de route wordt ook gebruikt door echte wintersporters: op ski's de Lille Blåmannen (844 m) omhoog en dan in een kwartiertje naar beneden. 


Als de routes splitsen zien we dat de sneeuw op ons deel van de route er maagdelijk bij ligt. Nog bijna 300 meter klimmen en een pad banen in minstens 30 cm diepe sneeuw. Prachtig, maar wel zwaar. De lucht wordt voor het eerst deze week helemaal blauw. De route is goed gemarkeerd. Het is een heerlijke klim.


                      Onderweg naar de top (met de zichtbare mast rechts van het midden)Ons eigen spoor


Bovenop wordt het zoeken naar de postbus. Als je mee doet, dan wil je je ook registreren. Maaike vindt de bus onder een dikke laag sneeuw op de plek waar hij vorig jaar ook hing. Uit het logboek blijkt dat de afgelopen dagen hier niemand is geweest. We maken de nodige foto's en gaan dan snel weer naar beneden.Weer terug bij huis zien we dat de hele straat aan het sneeuwruimen is. Als er veel sneeuw is gevallen in de winter dan wordt zo'n dag gepland. Eerst mogen de bovenburen hun overtollige sneeuw naar beneden gooien en vervolgens de onderburen. Een fikse sneeuwschuiver is constant bezig de straat weer te legen. Wij hebben genoeg overtollige sneeuw. Het lukt aardig om de straat vol te krijgen, maar  hoe we ons best ook doen, we krijgen het niet voor elkaar om de sneeuwschuiver het werk onmogelijk te maken. Een onvoorstelbare bult sneeuw is verwijderd, maar het is hier nog lang geen voorjaar.