donderdag 2 augustus 2012

Sunnmøre

We begonnen onze tocht in Kristiansand, het zuidelijkste puntje van Noorwegen waar je aankomt met de veerboot uit Hirtshals (DK) en vervolgden onze weg naar Lysebotn. Lysebotn ligt aan het einde van de mooie en bekende Lysefjord. Vanuit de tent hadden we onderstaand uitzicht. Prachtig, maar zoals te zien zat er ook voldoende regen in de lucht om onze tocht naar de bekende Kjerag-rots met uitzicht over de Lysefjord niet door te laten gaan.

Lysebotn

Na de mooie dagen rondom Haukeliseter (vorige blogpost), belandden we via een tussenstop in Sunnmøre.

Onderweg langs (en door) de fjorden aan de westkust

Sunnmøre is een relatief onbekend berggebied ten zuidoosten van de stad Ålesund: erg spectaculair door de enorm hoge toppen die steil oprijzen vanuit de fjorden.

We stonden op een camping bij het dorpje Sæby op het Ørstahalvøya (Ørsta-schiereiland). Het weer zat niet heel erg mee, maar we hebben dit gebied toch een beetje leren kennen door toppen met mooie namen als Lidaveten, Sylvkallen en Skårasalen te beklimmen in de harde wind, tussen de buien door en in de mist.

Tussen de buien door op de top van Lidaveten

Een heldere lucht op de tweede dag in Sunnmøre

Uitzicht op het dorpje Store Standal aan het einde van de weg

Onderweg naar Sylvkallen

Uitzicht over de spitse Sunnmøre toppen

Vanuit de camping hadden we uitzicht op de top van de berg Slogen (1564 meter hoog): de hoogste in de omgeving die we graag hadden willen beklimmen. Er lag helaas nog te veel sneeuw op de steile hellingen, wat het onveilig maakte om zonder ijsbijl de berg te beklimmen.

Uitzicht op Slogen

Het alternatief werd Skårasalen (1542 m): de hoogste berg op het Ørstaschiereiland en gelegen in het dal naast de camping. Vanaf de top zou je een prachtig uitzicht hebben over het spectaculaire Hjørundfjord. Eenmaal boven lag de top net in een wolk en hebben we helaas niets van dit uitzicht meegekregen. We gaan nog wel een keer terug.

Op de top, in de wolken

De afdaling. Het zicht wordt langzaam weer beter.

Spectaculair berglandschap

Sunnmøre was ook een verrassend mooi gebied. Wederom hebben we een nieuw stukje van Noorwegen leren kennen, waar we graag nog eens naar terugkeren.

Via een kustroute ten noorden van Ålesund vervolgden we onze tocht naar het noorden. Later meer daarover.


Ålesund: de Jugendstilstad van Noorwegen